O poplatkoch za CVČ budú v Rimavskej Sobote rokovať až v marci

01.02.2013 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 1. februára (TASR) - S obavami sledujú vývoj súvisiaci so zmenou vo financovaní centier voľného času (CVČ) v Rimavskej Sobote.

Ako pre TASR povedal vedúci odboru školstva, sociálnych vecí a kultúry mestského úradu Viliam Vidinský, ozvali sa im už aj samosprávy, ktoré žiadali o príspevok na deti z Rimavskej Soboty, ktoré mali navštevovať CVČ v inom meste. Obe žiadosti ale boli neopodstatnené.

CVČ v Rimavskej Sobote má v súčasnosti okolo 800 žiakov. Doteraz fungujú podľa nastavených pravidiel z minulého roka. "Vývoj v tejto oblasti sledujeme s určitými obavami. V Rimavskej Sobote využívame v zmysle zákona prechodné obdobie a pripravujeme nové všeobecne záväzné nariadenie. Okrem iného budeme v ňom upravovať aj poplatky za CVČ. Poslanci mestského zastupiteľstva ho prerokujú v marci. Teraz asi nedokážeme s určitosťou povedať, aká budúcnosť naše CVČ čaká. Bude záležať tak na poslancoch, ale aj našich obyvateľoch, aké sa nájdu formy ďalšieho financovania, aby centrum prežilo," povedal Vidinský.

Samosprávy budú po novom dostávať príspevok na CVČ formou podielových daní na jednotlivých žiakov. Starostovia obcí budú mať možnosť rozhodnúť, či budú prispievať samosprávam, kde CVČ navštevujú ich deti. "V tomto zmysle nás požiadali o príspevok už dve samosprávy. Ukázalo sa, že v prvom prípade nejde o žiaka, ktorý má trvalý pobyt v meste Rimavská Sobota. Druhý prípad bol ešte kurióznejší. O poplatok nás požiadali z Prešovského kraja omylom. Rovnaký názov ako naša mestská časť nesie totiž aj samostatná obec na východnom Slovensku," dodal vedúci odboru školstva v Rimavskej Sobote.
 

Vyberte región